Merken

De keuze van een goede merknaam is vanaf de start uiterst belangrijk. Met een sterk merk kunt u uw producten of diensten duidelijk onderscheiden van de concurrentie.

Uw merknaam vormt de link tussen uw onderneming en uw potentiële klanten of investeerders. Alle investeringen op het gebied van promotie en marketing zijn ermee verbonden en bovendien garandeert uw merk de kwaliteit van uw producten of diensten.

Een adequate bescherming van uw merknaam verleent u exclusieve rechten binnen uw sector. 

Hoe sterker uw merknaam, hoe ruimer uw bescherming.

KOB zal u begeleiden zowel tijdens als na de registratie van uw merken. We helpen u bij de keuze van een goede merknaam, bepalen voor u de beste registratiestrategie, bewaken uw merken en verdedigen uw rechten in geval van inbreuk.

Wat kan als merk geregistreerd worden?

Een merk wordt in de wet als volgt omschreven: “de benamingen, tekeningen, afdrukken, stempels, letters, cijfers, vormen van waren of van verpakking en alle andere voor grafische voorstelling vatbare tekens, die dienen om de waren of diensten van een onderneming te onderscheiden”.

Zo kan een woord, een beeld, een combinatie van woord en beeld, een slogan, een cijfercombinatie, de vorm van een verpakking,… als merk geregistreerd worden.

Aan welke voorwaarden moet een merk voldoen?

Voor het verkrijgen van een merkregistratie moet het gekozen merk een onderscheidend vermogen hebben. De registratie van woorden uit het dagelijkse taalgebruik die rechtstreeks verwijzen naar de producten of diensten die onder het merk worden gecommercialiseerd, worden geweigerd. Hetzelfde geldt voor woorden of woordcombinaties die een eigenschap, de herkomst of het doelpubliek beschrijven.

Voorbeelden

  • “eurotransport” voor transportdiensten
  • “biomilk” voor biologische melkproducten
  • “comfortabel” voor zitmeubelen

Dergelijke woorden kunnen in combinatie met een onderscheidend logo wel als merk geregistreerd worden.

Let op! Wanneer u een merknaam of handelsnaam heeft gekozen, laat u KOB best eerst  onderzoeken of deze naam nog beschikbaar is binnen uw sector. Zo vermijdt u dat u investeert in een merknaam die al door iemand anders geregistreerd werd.

Waarom moet u uw merk registreren?

Het gebruik van een merk levert in de meeste landen geen rechten op. Alleen door uw merk officieel te registreren verkrijgt u exclusiviteit en kunt u optreden tegen anderen die een inbreuk plegen op uw merk.

Daarom laat u best uw merk of logo zo snel mogelijk registreren. Op basis hiervan kunt u optreden tegen anderen die uw merk of een overeenstemmend merk gebruiken voor identieke of soortgelijke producten of diensten. Van zodra het risico bestaat op verwarring is er sprake van inbreuk.

Waar kunt u een merk registreren?

De landen waar u het merk gebruikt of zal gebruiken, bepalen de strategie en de procedure om uw merknaam te registreren. Er zijn verschillende procedures. KOB helpt u de beste strategie te bepalen, op maat van uw bedrijf.

Beneluxmerk – wanneer u uw merk enkel in België of in de Benelux wilt gebruiken, kunt u een registratie voor de Benelux aanvragen (een registratie enkel voor België bestaat niet)

Uniemerk – wanneer u uw merk in verschillende Europese landen wilt gebruiken, kunt u via een gemeenschapsmerk met 1 aanvraag bescherming in alle landen van de Europese Unie verkrijgen

Internationaal merk – wanneer u uw merk in verschillende landen wereldwijd wilt gebruiken, kunt u uw basismerk via een internationale registratie laten uitbreiden naar ongeveer 90 landen

Nationaal merk – in elk land dat over een merkenwet beschikt, kan een merk via een nationale procedure geregistreerd worden.

Wat is de geldigheidsduur van een merkregistratie?

Een merkregistratie is in de meeste landen 10 jaar geldig en kan onbeperkt vernieuwd worden.

Hoe kunt u uw merk bewaken?

Via een bewakingsabonnement melden we tijdig de aanvragen van merken die een inbreuk kunnen vormen op uw geregistreerde merknamen. Zo kunnen we snel optreden zonder buitensporige kosten en kunnen we vaak een rechtsprocedure vermijden.

In het geval van een inbreuk, hoe kan KOB u helpen?

KOB verleent u deskundig advies en helpt u bij het kordaat aanpakken van elke inbreuk. Onze ervaren juristen kunnen u vertegenwoordigen in elke inbreukprocedure voor de Officiële Merkeninstanties (opposities en nietigheidsacties).

Wat als een andere partij mijn geregistreerd merk wenst te gebruiken?

Uw merkregistratie is een eigendomstitel die kan worden overgedragen of die in licentie kan worden gegeven. Ook hierbij kan KOB u helpen. We stellen de nodige contracten op en zorgen voor de aantekening van de overdracht of de licentie bij de officiële instanties.

Over KOB

KOB zorgt sinds 1981 voor een doeltreffende bescherming van uw intellectuele eigendom tegen namaak, zowel in België als daarbuiten.

Ons team bestaat uit ervaren ingenieurs en juristen die zich continu bijscholen en die officieel erkend zijn op Belgisch, Benelux en Europees niveau zodat uw uitvinding, merk of model in veilige handen is.

 

Trui Castelein,
BMM gemachtigde bij KOB

KOB

President Kennedypark 31C
8500 Kortrijk
België
Tel. +32 (56) 21 35 38
info@kob.be